top of page

Har du några ess i rockärmen?Kan gubbar serva hårt?

Den 4:e mars 2024 "klockade" jag en serve i 201 km/h, exakt som vår servealgoritm på AIM-X förutspådde. Kanske låter det som en slump, men sanningen är att vi kan förutsäga en spelares servhastighet med imponerande precision, särskilt om spelaren redan har en solid serve. Det är nästan omöjligt att serva snabbare än vad ens fysiska förmåga tillåter – en förmåga som våra algoritmer, baserade på hundratals serve- och fystester, kan räkna ut med stor noggrannhet. Om en spelares serve inte lever upp till den potentiella hastigheten beror det oftast på brister i tekniken, som hindrar effektiv kraftöverföring till racket och boll.


Jag som person tycker det är väldigt kul att serva och vill därför se hur det går att förbättra detta slag.

Budskapet att förmedla med denna serie:

"Serven är inte ett sätt att starta poängen. Serven är ett vapen för att avsluta poängen!"


Sambandet - Förbättra detta, serva hårdare.

Vår "predicted serve speed" korrelerar med verklig servhastighet till 0,88, med en standardavvikelse på endast 3,8% och en signifikansnivå nära noll. Det innebär att sambandet mellan de fysiska tester vi använder och den faktiska servehastigheten inte bara är starkt utan också statistiskt signifikant. De tre olika testerna vi genomför ger oss en djupare förståelse av vilka områden vi behöver fokusera på för att öka hastigheten.


Min bakgrund

Lång tennisbakgrund med brinnande intresse för sporten. Spelade för KLTK i 12 år, där jag har haft äran att vinna Svenska mästerskapet i elitserien. Med ett silver i individuella U21 SM och finalplats i 15K i dubbel, har jag väl lyckats krama ur en del resultat med begränsad resurs och kunskap.


Nästa mål som tennisfantast

Målet är att nå upp till en servehastighet på minst 220 km/h, det är inte bara ett test av min tennisserve, utan även av min fysiska förmåga och vår träningsmetodik. Med varje träningspass, varje analys och varje justering av min fysik, tar jag ett steg närmare mitt mål. Det här är inte bara min resa; det är en resa som visar potentialen i varje tennisspelare att överträffa sina egna förväntningar genom en kombination av hårt arbete, rätt teknik och vetenskapligt stöd.


Följ med mig på den här resan, är en blogg där vetenskap möter sport, Vem vet, kanske det här är resan som inte bara förändrar mitt spel, utan också hur vi tänker kring potentialen i serven för svensk tennis.


Går det att serva hårdare genom strukturerad fysträning eller ska man bara träna mer serve?!

Som del av AIM-X Sports Club har vi tagit fram ett test och träningsprogram som utmanar idén om att tennisspelare inte kan förbättra sin servehastighet. Mitt personliga experiment kommer att visa om det är möjligt att serva hårdare än någonsin, även efter 40, genom att fokusera på rätt typ av träning.

Jag är övertygad om att genom smartare och inte mer träning, kan vi uppnå märkbara förbättringar.Är du skeptisk till att detta kan fungera? Eller tror du att vetenskap och rätt fokuserade träningsmetoder kan lösa en del frågor? Oavsett vad du tror, inbjuder jag dig att uttrycka dina åsikter och följa vår bloggserie. Vi kommer att dela allt jag arbetar med, de specifika träningsmetoderna, och framför allt, resultaten av mina serve-mätningar.


Varje tisdag, på Danderyds Tennisklubb, kommer vi att använda PlayReplay och vår app ADV-X Tennis för att noggrant mäta framstegen. Dessa tekniska verktyg ger oss omedelbara data och feedback, vilket är avgörande för att finjustera träningen och fokusera på vad som verkligen gör skillnad. Kom förbi efter lunch om du vill vara med eller se vad som görs under 1 timme i veckan.


Så, kommer jag att lyckas i mitt uppdrag att öka min servehastighet efter 40 genom minimal träningsinsats men med maximal effektivitet? Följ med på resan, dela dina tankar, och se transformationen ske. Vår bloggserie "Har du några ess i rockärmen?" är mer än bara en progressionsrapport; det är en utforskning av potentialen inom var och en av oss att överträffa våra egna förväntningar. Välkommen att bli del av vår gemenskap och vittna om kraften i rätt träning och vetenskaplig tillvägagångssätt.


Martin Stern Taipale

Tennismotionär och coach på AIM-X Sports Club i Sollentuna.

148 visningar

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page